ארה"ב
החודש היה תנודתי במיוחד בשוק האמריקאי, הנתונים שהתפרסמו בתחילת החודש הובילו לחשש כבד מהאטה. דוחות התעסוקה הצביעו על ירידה בביקוש לעובדים ועל עליה באבטלה, בשוק הדיור הנתונים הצביעו על ירידה חדה מהצפוי במכירת דירות והאינפלציה המשיכה במגמת ההתמתנות. נתונים אלו הובילו לירידות במדד ה P&S של כ 6% במהלך החודש. נתוני המאקרו החלשים הובילו גם להצהרות של הפד על כך שיתכן שהריבית תחל לרדת כבר בחודש ספטמבר ועודדו מאוד את השוק שסגר את חודש אוגוסט בעליה של 2.3%.
ישראל
בישראל השוק הפגין עוצמה אדירה ביחס למצב הביטחוני והמדיני בו אנו נמצאים וזאת בעיקר על רקע עונת הדוחות המוצלחת לרבעון השני ולמרות הפחתת הדירוג של פיץ' (שישרה קו עם יתר חברות הדירוג).הציפיה לעסקת השבת חטופים שזרעה אופטימיות רבה בשוק בתחילת החודש – האופטימיות התפוגגה עם ניסיונות לתגובה מצד חיזבאללה שסוכל וניסיונות פיגועים המוניים במרכז הארץ, אך השוק הגיב במתינות לאירועים אלו וסגר את החודש עם עליה של 4.19%.
אינפלציה
עם פרסום מדד המחירים לחודש יולי נראה כי סביבת האינפלציה השנתית עלתה מ 2.9% ל3.2% וכעת היא מחוץ ליעד האינפלציה. נתון שיקשה על בנק ישראל להוריד את הריבית בקרוב. ממדד יולי עלה ב- 0.6%, ברף הגבוה של התחזיות, וכלל עליה במרבית הסעיפים – מזון, דיור, הלבשה, ריהוט, ציוד לבית , נסיעות לחו"ל ושירותים. עליה רוחבית מסוג זה מאותתת על אינפלציה "דביקה" שצפויה להישאר איתנו עוד זמן רב.
המצב הגיאופוליטי המקומי יוצר לא מעט חסמים בצד ההיצע ו "תורם" לאינפלציה – שיבושים בהובלה הימית, עליה במחירי הביטוח, צמצום חברות תעופה הפועלות בישראל, צמצום היצע תוצרת חקלאית, צמצום ביבוא סחורות - כל אלה תורמים לעלית מחירים בצד ההיצע. דוגמא בולטת היא מחירי המזון, פירות וירקות שעולים מידי חודש למרות, המדד הגלובלי של מחירי הסחורות לחקלאות שירד בכ- 13% מתחילת השנה.
ריבית
בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה – 4.5% ואף אותת כי הריבית לא צפויה לרדת עד אמצע שנת 2025. זאת לאור הסביבה האינפלציונית, הגרעון שנפרץ והחוסר במסגרת תקציבית מאושרת לשנת 2025.
מיקרו
טבע הציגה דוח חזק מאוד עם עליה של 7% בהכנסות וגידול דו ספרתי בתרופות הדגל (אוסטדו ואגובי) ובתגובה עלתה החודש 6.2% נוספים ומתחילת השנה הציגה עליה של 79.9%.הבנקים גם כן הציגו דוחות טובים במיוחד והובילו לעליה של 5.62% במדד הבנקים באוגוסט. חברות הטכנולוגיה המקומיות הציגו גם הן דוחות טובים אולם עם תחזיות נמוכות באופן יחסי ונסחרו בירידות שערים חדות החודש.
אגרות חוב
בשוק אגרות החוב נרשמה עליה חדה באגרות הארוכות, כאשר צמודות המדד בתשואה עודפת על אגרות החוב שאינן צמודות עקב המדד שהפתיע החודש כלפי מעלה. אגרות החוב הצמודות הארוכות עלו עד 3.26% בעוד האגרות השקליות הקצרות עלו ב 0.28% בלבד וזאת בעקבות הירידה בפרמיית הסיכון הישראלית שתומחרה ביתר בחודש הקודם. בתיק האג"ח שלנו בלטו בתשואה עודפת אגרות החוב של ג'י סיטי שעלו בין 3% ל- 3.9% - עקב המשך מימושי נכסים והורדת החוב בחברה.
החודש המשכנו את הארכת המח"מ בתיקים ע"י רכישת אגרות חוב קונצרניות בדירוגים גבוהים ובמח"מ 4.5-5, בעיקר צמודות מדד.
תשואת מדדים עיקריים – אוגוסט 2024
סיכום והערכות להמשך
התנודתיות הגבוהה בשווקים בגזרה המקומית ממשיכה על רקע המצב הגיאופוליטי בו אנו נתונים ומושפעת גם מהתנודתיות הגבוהה בחו"ל שנובעת מהתמתנות האינפלציה העולמית וחששות ממיתון בארה"ב. להערכתנו העלאות הריבית בארה"ב יהיו מתונות מאוד בחודשים הקרובים והכלכלה האמריקאית גם אם תציג נתונים חלשים לא צפויה להיכנס למיתון. בישראל אנו לא צופים הורדות ריבית כלל בחודשים הקרובים בהתאם להצהרות בנק ישראל ומנגד אנו חושבים שסיכון האשראי של ישראל ימשיך מגמת ירידה ככל שנתקרב לסיום הלחימה. על כן אנו ממשיכים להאריך מחמים בתיקים גם בישראל וגם בארה"ב ובחלק המנייתי להמשיך ולהשקיע בחברות ערך עם מכפילים נמוכים.
Comments